Żywienie człowieka i dietoterapia – Nowy kierunek studiów podyplomowych
Celem studiów jest rozszerzenie bądź uzupełnienie wiedzy słuchaczy w zakresie żywieniowo – dietetyczny.
Żywienie człowieka i dietoterapia – Nowy kierunek studiów podyplomowych
Celem studiów jest rozszerzenie bądź uzupełnienie wiedzy słuchaczy w zakresie żywieniowo – dietetyczny.
Studia są przeznaczone dla absolwentów posiadających dyplom ukończenia studiów wyższych (minimum licencjat lub inżynier), którzy chcieliby pogłębić swoją wiedze z zakresu dietoterapii i żywienia człowieka a także dla tych słuchaczy, którzy myślą o dywersyfikacji swojego wykształcenia i chcieliby rozpocząć swoją przygodę z żywieniem człowieka i dietetyką.
Studia trwają dwa semestry (1 rok). Zajęcia prowadzone są w trybie niestacjonarnym – zaocznym i rozpoczynają się w semestrze zimowym.
Program studiów obejmuje 175 godzin zajęć prowadzonych w formie wykładów, ćwiczeń, laboratoriów, seminariów dyplomowych i zajęć projektowych oraz komputerowych.
Zajęcia odbywają w wybrane piątki (w godzinach 16.00 – 20.00) oraz w ramach spotkań sobotnio - niedzielnych (godz. 9.00-20.00).
Zajęcia prowadzone są przez profesorów, wykładowców z tytułem doktora oraz lekarzy medycyny.
Program studiów jest szeroki i obejmuje przedmioty:
- związanych z chemią żywności, toksykologią i prawem żywnościowym;
- związane z wiedzą o zdrowiu: zarys chorób dietozależnych, budowa i funkcje przewodu pokarmowego;
- związane z dietetyką: żywienie człowieka zdrowego i promocja właściwych wzorców żywieniowych, dietetyka w wybranych chorobach wewnętrznych i metabolicznych (w tym układanie diet i poradnictwo żywieniowe z użyciem programów komputerowymi), zasady żywienia zbiorowego;
- związanych z jakością i bezpieczeństwem produktów spożywczych oraz projektowaniem w gastronomii i opracowywaniem prozdrowotnych produktów żywieniowych.
Studia kończą się obroną pracy dyplomowej.
Absolwenci otrzymują świadectwo ukończenia studiów podyplomowych według wzoru ustalonego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
ZAPRASZAMY DO PODJĘCIA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH
Żywienie człowieka i dietoterapia - opis kierunku studiów