TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA TO
Sylwetka absolwenta
Absolwent kierunku technologia żywności i żywienie człowieka uzyskuje tytuł zawodowy inżyniera.
Posiada wiedzę i umiejętności praktyczne umożliwiające:
prowadzenie samodzielnej, efektywnej ekonomicznie i zorientowanej na potrzeby rynku działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa żywności, działalności gastronomicznej i doradztwa dietetycznego (żywieniowego),
podjęcie pracy jako inżynier w przedsiębiorstwach przetwórstwa żywności, kontroli obrotu żywnością.
Wiedza i umiejętności praktyczne z zakresu chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych a także ekonomicznych umożliwia wszechstronny rozwój i możliwość wyboru wielu dróg kariery zawodowej po ukończeniu studiów.
Absolwent tego kierunku potrafi integrować wiedzę teoretyczną z wielu dziedzin technologii żywności z doświadczeniami praktycznymi nabytymi już w trakcie studiów. Potrafi organizować linię produkcyjną, włącznie z doborem specjalistycznych maszyn i urządzeń, a także przeprowadzić kalkulację ekonomiczną. Absolwent ma doświadczenie i posiada umiejętności w rozwiązywaniu zadań praktycznych w zakresie TŻiŻCz zdobyte w zakładach przetwórczych i firmach zajmujących się usługami żywieniowymi oraz gastronomicznymi. Rozumie zasady funkcjonowania rynku oraz marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka. Zna język obcy i potrafi posługiwać się terminologią specjalistyczną w stopniu umożliwiającym korzystanie z literatury fachowej. Zdobyta wiedza i umiejętności praktyczne sprawiają, że absolwent kierunku technologia żywności i żywienie człowieka jest przygotowany do podjęcia zarówno studiów drugiego stopnia jak i podjęcia pracy w zakładzie przetwórstwa spożywczego, zakładzie żywienia zbiorowego, może zakładać własne firmy doradztwa żywieniowego lub w współpracować w tym zakresie z firmami z branży wellness. Wyraźnie profilowane wykształcenie techniczne z gruntownym praktycznym przygotowaniem informatycznym, ekonomicznym i menadżerskim gwarantuje zatrudnienie absolwentów zarówno w dużych, jak i małych zakładach pracy, zajmujących się szeroko pojętym przetwórstwem żywności, doradztwem żywieniowym (dietetycznym) oraz w laboratoriach badawczych.
Żywienie człowieka z dietetyką
Absolwenci specjalności żywienie człowieka (studia I stopnia, inżynierskie) posiadają szeroką wiedzę z zakresu żywienia człowieka a także przetwórstwa i analizy żywności ze szczególnym uwypukleniem zagadnień z zakresu racjonalnego żywienia człowieka zarówno zdrowego jak i chorego.
Absolwent tej specjalności umie:
wskazywać zagrożenia wynikające z niewłaściwego sposobu żywienia w chorobach dietozależnych,
określać zalecenia oraz opracowywać modele żywienia pozwalające utrzymać zdrowie na każdym etapie życia człowieka.
Studia przygotowują do pracy w instytucjach: prowadzących żywienie zbiorowe, zajmujących się nadzorem nad prawidłowym żywieniem a także zakładach przetwórstwa żywności. Absolwenci mogą także podjąć indywidualną działalność ukierunkowaną na profilaktykę zaburzeń stanu zdrowia związanych z żywnością i żywieniem, promocję zdrowego żywienia i poradnictwo w tym zakresie.
Absolwenci tej specjalności (studia I stopnia, inżynierskie) mają wiedzę w zakresie chemii, mikrobiologii i biotechnologii żywności, oceny jakości produktów rolnych, sposobów ich przechowywania i przetwarzania w różnych branżach przemysłu spożywczego. Posiadają także wiedzę dotycząca aspektów żywienia człowieka, zarządzania jakością produktów żywnościowych, organizacji i zarządzania przedsiębiorstwami, oraz marketingu. Zdobyta wiedza może służyć przy projektowaniu nowych technologii i rozwoju produktów.
Studia przygotowują do pracy w:
zakładach przetwórstwa żywności (zarządzanie procesem produkcji, nadzór nad jakością żywności, projektowanie nowych produktów, analizy żywności),
instytucjach nadzorujących prawidłowe funkcjonowanie zakładów przetwarzania żywności (analizy żywności),
zakładach żywienia zbiorowego,
samodzielnej działalności doradczej w zakresie profilaktyki żywieniowej.
Strona 1 z 2