Analiza mikrobiologiczna mięsa i produktów mięsnych 02 i 09.03.2018
PROGRAM RAMOWY:
Dzień 1
- Przywitanie uczestników, przygotowanie do warsztatów.
- Wykład: „ Normy wykorzystywane w laboratorium mikrobiologicznym.”
- Wykład: „Mięso i produkty mięsne: definicje, podział, etapy produkcji.”
- Cześć praktyczna: „Przygotowanie pożywek stosowanych do oznaczania drobnoustrojów w produktach mięsnych.”
- Część praktyczna: „Przygotowanie prób do badań zgodnie z obowiązującymi normami. Przygotowanie rozcieńczeń próbek. Posiew na pożywki mikrobiologiczne.”
- Część praktyczna: „ Sterylizacja i dezynfekcja pomieszczeń po posiewach mikrobiologicznych.”
- Dyskusja oraz pytania do przeprowadzonej części praktycznej.
Dzień 2
- Wykład: „ Zasady odczytu posiewów mikrobiologicznych.”
- Część praktyczna: „Odczyt wyników posiewów.”
- Część praktyczna: „Utylizacja odpadów. Obsługa autoklawu ASL SMS 100.”
- Wykład: „Normy i rozporządzenia unijne dotyczące dopuszczalnych limitów drobnoustrojów w produktach mięsnych.”
- Wykład: „Drobnoustroje chorobotwórcze występujące w mięsie oraz produktach mięsnych. Przyczyny występowania niepożądanych drobnoustrojów w produktach mięsnych. ”
- Dyskusja oraz pytania do przeprowadzonej części praktycznej.
Krosno Analiza_mikrobiologiczna_miesa_i_produktow_miesnych_02_i_09.03.2018
1.jpg
2.jpg
3.jpg
DSC_0699.png
DSC_0700.png
DSC_0708.png
DSC_0709.png
DSC_0710.png
DSC_0712.png
DSC_0713.png
DSC_0714.png
DSC_0715.png
DSC_0716.png
DSC_0717.png
DSC_0719.png
DSC_0720.png
DSC_0722.png
DSC_0723.png
DSC_0724.png
DSC_0726.png
DSC_0728.png
DSC_0730.png
DSC_0727.png
DSC_0729.png
DSC_0827.png
DSC_0848.png
DSC_0849.png
DSC_0857.png
DSC_0859.png
DSC_0863.png
DSC_0883.png
DSC_0887.png
DSC_0889.png
DSC_0892.png
DSC_0913.png
DSC_0918.png