Obóz naukowy 5 dniowy – Technologia żywności i żywienia człowieka

PROGRAM RAMOWY:

Dzień 1. Wyroby półcukiernicze (np. pączki, drożdżówki, muffiny)

  • Podstawy technologii piekarskiej – wykład + demonstracja.
  • Nowe trendy w piekarnictwie – wykład.
  • Warsztaty piekarnicze.
  • Warsztaty piekarnicze.

Dzień 2. Zasady prawidłowego żywienia wraz z analizą składu ciała

  • Przywitanie uczestników, przygotowanie do warsztatów.
  • Podstawowe zasady prawidłowego żywienia, piramida zdrowego żywienia- wykład
  • Praktyczne wskazówki w układaniu codziennego jadłospisu - ćwiczenia
  • Analiza składu ciała i pomiar fałdów skórno-tłuszczowych- podstawy teoretyczne.
  • Analiza składu ciała uczestników szkolenia przy pomocy wagi TANITA  - warsztat.
  • Pomiar fałdów skórno-tłuszczowych – warsztat.
  • Omówienie wyników analizy składu ciała i pomiaru fałdów skórno-tłuszczowych.

Dzień 3. Slow Food

  • Jakość i bezpieczeństwo żywności nisko przetworzonej – wykład.
  • Dobra praktyka produkcyjna - organizacja miejsca pracy i utrzymanie higieny – warsztat.
  • Przygotowanie dań zgodnie z filozofią Slow Food – warsztat + konsumpcja przygotowanych dań (obiad)
  • Prezentacja dobrych praktyk produkcyjnych oraz podsumowanie – panel dyskusyjny.
  • Kręgle – Texicana Kalsk.

Dzień 4. Planetarium Wenus + Centrum Nauki Keplera + Obiad w Zielonej Górze

Dzień 5. Fast Food

  • Żywienie człowieka, zapotrzebowanie na składniki odżywcze – wykład.
  • Technologia gastronomiczna – podstawy – wykład.
  • Przygotowanie dań typu fast food w oparciu o dobre praktyki produkcyjne – warsztat + konsumpcja przygotowanych dań (obiad).
  • Prezentacja dobrych praktyk produkcyjnych oraz konwersatorium podsumowujące.
  • Pożegnanie uczestników i powrót uczniów do domu

 

 

Obóz naukowy 5 dniowy – Technologia żywności i żywienia człowieka
Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie, ©2019