Analiza mikrobiologiczna mleka i produktów mlecznych
PROGRAM RAMOWY:
Dzień 1
Wykład: „ Normy wykorzystywane w laboratorium mikrobiologicznym.”
Wykład: „Mleko, produkty mleczne: definicje, podział, etapy produkcji.”
Cześć praktyczna: „Przygotowanie pożywek stosowanych do oznaczania drobnoustrojów w produktach mlecznych.”
Część praktyczna: „Przygotowanie prób do badań zgodnie z obowiązującymi normami. Przygotowanie rozcieńczeń próbek. Posiew na pożywki mikrobiologiczne.”
Część praktyczna: „ Sterylizacja i dezynfekcja pomieszczeń po posiewach mikrobiologicznych.” Dyskusja oraz pytania do przeprowadzonej części praktycznej.
Dzień 2
Wykład: „ Zasady odczytu posiewów mikrobiologicznych.”
Część praktyczna: „Odczyt wyników posiewów.”
Część praktyczna: „Utylizacja odpadów. Obsługa autoklawu ASL SMS 100.”
Wykład: „Normy i rozporządzenia unijne dotyczące dopuszczalnych limitów drobnoustrojów w produktach mlecznych oraz w surowym mleku.”
Wykład: „Drobnoustroje chorobotwórcze występujące w mleku i produktach mlecznych.” Dyskusja oraz pytania do przeprowadzonej części praktycznej.
Krosno Analiza
DSC_8974.png
DSC_8994.png
DSC_8998.png
DSC_9016.png
DSC_9023.png
DSC_9028.png
DSC_9032.png
DSC_9035.png
DSC_9036.png
DSC_9038.png
DSC_9041.png
DSC_9042.png
DSC_9068.png
DSC_9077.png
DSC_9083.png
DSC_9099.png
DSC_9112.png
DSC_9120.png
DSC_9123.png
DSC_9136.png
DSC_9140.png
DSC_9170.png
DSC_9182.png
DSC_9195.png